Studie motivatie

Studeren is zwaarder dan veel mensen denken. Ga er maar aan staan; een intensieve HBO of WO studie of opleiding van meerdere jaren volgen. Het is dan niet meer dan logisch dat je soms moeite hebt om het te blijven volgen. Veel studenten hebben last van studieproblemen.

  • Afleiding: De mogelijkheden van afleiding zijn enorm. Van telefoon tot huisklusjes, alles kan een aanleiding vormen om maar niet te hoeven studeren. Er is weinig nodig om niet tot leren of studeren over te gaan.

  • Uitstel: nog vaker voorkomend; je stelt je werkzaamheden uit. Want waarom beginnen als het ook nog wat later kan? Hoe kan je toch overgaan tot de nodige werkzaamheden? En hoe vind je de motivatie?

  • Discipline: niet gelijk een leuk woord; discipline. Toch is dat echt wat je nodig hebt als je een studie of opleiding succesvol wilt afronden. De belangrijkste sleutels voor discipline zijn motivatie en planning.

  • Motivatie: het is lastig om goed gemotiveerd te blijven. Waarom doe je eigenlijk deze studie? En zie je in dat als je wel op tijd begint, dit veel meer rust geeft en veel minder inspanning kost?

  • Planning: Met het plannen van je werkzaamheden ontstaat er overzicht, en is er juist meer ruimte voor momenten van ontspanning. Je hoeft niet continue te leren. Integendeel; door regelmatig te ontspannen, kan je je veel beter concentreren en leer je veel beter.

Wij kunnen je de nodige begeleiding geven. Hoe vind je de juiste richting en motivatie om wel aan de gang te gaan. Door het persoonlijke contact komen we erachter hoe studeren het beste bij jou werkt.

Voorbeeld van een student

Herken je het volgende voorbeeld? Neem dan contact met ons op.

Ik stuur dit formulier omdat ik de laatste tijd enorm last heb van een gebrek aan zelfdiscipline en motivatie voor mijn studie. Het ligt er niet aan dat ik de stof niet interessant of leuk vind, hoewel dat soms natuurlijk wel meespeelt. Voornamelijk is het probleem dat ik in mijn studie vertraging heb opgelopen en vakken moet herkansen waardoor ik soms lange periodes achter de rug heb waarbij ik niet veel tijd en moeite in mijn studie hoefde te steken omdat ik sommige vakken wel al gehaald had en andere niet. Deze periodes wisselen af met andere periodes waarin het wel ineens heel druk is, en dan krijg ik het dus niet voor elkaar om mezelf vooruit te branden. Ik wil gewoon echt heel graag dat het weer goed gaat met mijn studie en dat ik alles weer op de rit krijg zodat ik weer een beetje overzicht en intrinsieke motivatie krijg om alles goed en op tijd af te ronden. Ik denk dat dit te bereiken is door middel van begeleiding, zodat ik gewoon echt doe wat ik wil doen en afkrijg wat ik af wil krijgen. Ik weet namelijk dat ik goed, hard en gedisciplineerd kán werken, want ik heb het eerder gedaan met succes. Nu door mijn studievertraging en ook in combinatie met corona lukt het me gewoon even niet meer. Hopelijk kunnen jullie mij hierbij helpen.

Mobiele versie afsluiten